De Knabstrupper

Inhoudsopgave:
DE KNABSTRUPPER DE HEDENDAAGSE KNABSTRUPPER
KARAKTER EN VERZORGING ALGEMENE KENMERKEN

DE KNABSTRUPPER

Dit ras, vallend onder de barokke paarden, is ontstaan tijdens de Napoleontische oorlogen en wel in Denemarken. Het land was vroeger bekend om zijn schitterende Frederieksborgerpaarden, afkomstig uit de koninklijke stoeterij. 

De Deense Knabstrupper bestaat al meer dan 200 jaar, maar heeft in die tijd geschommeld tussen grote populariteit en vergetelheid. Tegenwoordig wordt het ras steeds populairder. Kenmerkend voor de Knabstrupper is zijn gevlekte vacht. De vroege voorouders van dit ras leefden in de bossen, en men treft gevlekte en gestippelde paarden aan op prehistorische grotschilderingen.

In de 16e en 17e eeuw waren gespikkelde paarden populair aan de Europese hoven. Een gespikkelde lberische merrie werd door haar Spaanse eigenaar aan de Deen Flaebe verkocht en heette dientengvolge Flaebehoppen, Flaebe's paard. Flaebehoppen had Spaanse voorouders - gevlekte paarden waren voor 1900 een alledaags verschijnsel in Spanje - en bleek haar aftekening maar ook haar exterieur (sterk verwant aan dat van het Andalusische paard), door te geven aan haar kinderen. Zij zou de grondlegster worden van wat nu het Knabstrupper paard heet. Ze had uithoudingsvermogen en een enorme snelheid. Ze werd verkocht aan Villars Lunn, een bekende fokker van rijpaardcn, en werd op zijn landgoed Knabstrupp gedekt door een palomino Frederiksborger hengst. In 1813 kreeg Flaebehoppen een meerkleurig gespikkeld veulen dat een metalige glans over zijn vacht had. Hij werd Flaehehingsten genoemd en was de stamvader van de Knabstrupper.

Zoals dat vaak gebeurt als een paard alleen op kleur gefokt wordt, was de kwaliteit van de Knabstrupper tegen de 19e eeuw sterk achteruitgegaan. Het was een grof, slecht geproportioneerd paard. Recentere kruisingen met Volbloeden hebben geleid tot een sterke verbetering.

Tegenwoordig zijn er eigenlijk twee types Knabstrupper. Een wat ouder type, barok en duidelijk zwaarder dan het moderne type dat gefokt is met als doel het gebruik in de sport. 

KARAKTER EN VERZORGING

De Knabstrupper is een scherpzinnig, meegaand en hanteerbaar kwaliteitsrijpaard.

DE HEDENDAAGSE KNABSTRUPPER

De Knabstrupper wordt als rijpaard gebruikt, maar neemt ook deel aan showklassen waarin fokproducten getoond worden. Vanwege zijn gespikkelde vacht is hij gewild in circussen.

ALGEMENE KENMERKEN

BOUW Het hedendaagse paard is stevig en betrouwbaar; een comfortabel rijdier.
HOOFD Het hoofd is met een opvallende welving bij de keel op de hals geplaatst. De oren zijn alert. de ogen hebben een vriendelijke en intelligente blik, het profiel is recht en de wat vierkante snuit is gevoelig. De neusgaten zijn open.

KLEUR Een grote variëteit aan stippen en vlekken op een witte of anderskleurige schimmelondergrond. Sommige dieren hebben stippen over hun hele lijf, net als de oude Knabstrupper. Manen en staart zijn dun.

SCHOFTHOOGTE. Het oude type had een stokmaat tussen de 1.52 m. en de 1.58 m.., maar het moderne Knabstrupper paard is meestal groter namelijk tussen de 1,57 en de 1,60 meter. Een Knabstrupper heeft over het hele lichaam kleine bruine of zwarte vlekken, de hoeven zijn gestreept.

Deze informatie word u aangeboden door: 

Terug naar boven